Veel illegale en namaak geneesmiddelen of medisch materiaal tegen COVID-19

Door de coronaviruspandemie proberen criminele organisaties illegale en namaakgeneesmiddelen of medisch materiaal zoals mondmaskers te verkopen. Dat blijkt uit de inspecties van het FAGG die een stijging van het aantal illegale zendingen en producten heeft vastgesteld sinds begin maart. Kamerlid van Open Vld Robby De Caluwé roept burgers op om voorzichtig te zijn bij online aankopen en enkel aan te kopen bij online apotheken met het erkende Europese logo.

Federaal volksvertegenwoordiger Robby De Caluwé (Open Vld), bevoegd voor de Commissie Gezondheid en Gelijke kansen verklaart: “Geneesmiddelen en medisch materiaal die illegaal verkregen of namaak houden een groot risico in. Bij deze geneesmiddelen zijn geen garanties over de veiligheid, kwaliteit en doeltreffendheid van het product. De valse geneesmiddelen kunnen giftige stoffen bevatten en zorgen voor ernstige gezondheidsproblemen. Hiernaast zal het medisch materiaal onvoldoende beschermen tegen het virus. Ik raad aan de burgers aan om enkel geneesmiddelen aan te kopen bij hun lokale apotheker of online apotheken met het Europees logo.”

Stijging illegale geneesmiddelen

Het Federaal Agentschap voor  Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) merkt sinds de start van de coronacrisis een stijging op van het aantal postpakketten met illegale geneesmiddelen tegen COVID-19. Bij de inspecties en controles van het FAGG die op 24 en 25 maart 2020 werden uitgevoerd, zijn 99 zendingen in beslag genomen. Een vijfde van de zendingen zijn antimalaria- en antivirale middelen, een opmerkelijke stijging van dit soort producten. Er werden ook zendingen in beslag genomen met illegale Chinese geneesmiddelen tegen verkoudheid en griep of paracetamolpreparaten. De illegale geneesmiddelen zijn verzonden vanuit India, China, Colombia en Rusland.

In het kader van operatie PANGEA XIII werden begin maart in België 203 pakketten onderschept met meer dan 23 000 illegale geneesmiddelen en producten. PANGEA XIII is een jaarlijkse internationale operatie van meer dan 120 landen onder leiding van Interpol om nagemaakte en illegale geneesmiddelen en medische hulpmiddelen op te sporen. Bovendien werden er in de maand maart 6 190 chloroquinetabletten (of derivaten daarvan) in beslag genomen. Wereldwijd zijn er door operatie PANGEA XIII meer dan 4 miljoen geneesmiddelen in beslag genomen en werden 121 personen gearresteerd.

Onvoldoende beschermend medisch materiaal

Ook de FOD Economie meldt dat er via sociale mediakanalen reclame wordt gemaakt voor valse medisch materiaal. Het betreft onder andere reclame voor mondmaskers die mensen zogezegd kunnen aankopen op de website mysafetymask.eu. Hiernaast heeft de FOD Economie heeft een handleiding geschreven om de conformiteit van mondmaskers te controleren. Ook het FAGG heeft een richtlijn geschreven voor hergebruik van chirurgische maskers en FFP2/FFP3-maskers in het kader van de COVID-19 epidemie gemaakt.

 

Indien u besteld heeft, doe dan melding bij https://meldpunt.belgie.be/meldpunt/

Voor alle informatie over COVID-19: https://www.info-coronavirus.be/nl/