Titaniumdioxine zal verdwijnen uit voedingsmiddelen op de Belgische markt

Robby De Caluwé

Titandiumdioxine of E171, de stof die bijvoorbeeld kauwgom witter maakt of koekjes en gebak meer doet glanzen, zal vanaf september 2021 niet meer mogen gebruikt worden in voedingsproducten op de Belgische markt. Het product is schadelijk voor de gezondheid. Dat blijkt uit antwoord op de parlementaire vraag van Kamerlid Robby De Caluwé (Open Vld) aan minister van Voedselveiligheid David Clarinval (MR). De Caluwé reageert tevreden: “Wie titaniumdioxide binnenkrijgt, riskeert aangetast DNA te krijgen, wat in sommige gevallen kan leiden tot kanker. Het is daarom goed dat de minister een verbod oplegt om dit te verbannen uit onze voeding.” Ook Test Aankoop had dit eerder dit jaar al aangeklaagd met een actie.

 Volgens de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) blijkt dat enkele nieuwe onderzoeken aantonen dat witte kleurstof titaandioxide (E171) mogelijk het menselijk DNA beschadigt. Dat kan uiteindelijk leiden tot bepaalde soorten kankers. Ook een veilige dosis vastleggen was volgens de wetenschappers bij EFSA niet mogelijk. “Een verbod is dan de enige optie in het belang van de algemene gezondheid van de burgers”, stelt De Caluwé.

De kleurstof titaniumdioxide (E171) zit in verschillende voedingsproducten en wordt vooral gebruikt om de voeding witter te maken of mooi te laten glanzen. Kauwgom bijvoorbeeld wordt glanzend wit gemaakt en het doet glazuur op taart of koekjes glanzen.

Naar aanleiding van het rapport van het EFSA en de actie van consumentenorganisatie Test Aankoop stelde federaal parlementslid Robby De Caluwé (Open Vld) een parlementaire vraag aan de minister van Voedselveiligheid David Clarinval (MR) hoe en wanneer de minister dit zal aanpakken. Minister Clarinval antwoordde dat hij tegen september 2021 het gebruik van de kleurstof E171 in voedingsproducten zal verbieden.

De Caluwé (Open Vld) reageert tevreden:“Wie titaniumdioxide binnenkrijgt, riskeert aangetast DNA te krijgen, wat in sommige gevallen kan leiden tot kanker. Het is daarom goed dat de minister een verbod oplegt om dit te verbannen in onze voeding. Ik zal dit zeker opvolgen, want controle hierop zal essentieel zijn”.