Robby De Caluwé stemt voor verbod op reclame voor tabak

Vanaf januari 2021 zal er een verbod gelden op alle vormen van reclame voor tabak. Ook Open Vld-Kamerlid Robby De Caluwé stemde voor. “Dit is een belangrijke beslissing op de Dag tegen Kanker. Met reclame werf je nieuwe rokers. Dat moet je niet aanmoedigen”, aldus De Caluwé.

Tabaksreclame is al jaren verboden in ons land. Voor kranten- en tabakswinkels geldt er wel een uitzondering: zij mogen een logo en de naam van een sigarettenmerk uithangen aan hun voorgevel en in de winkel. Maar daar komt verandering in. Vanaf januari 2021 zal er een verbod gelden op alle vormen van reclame voor tabak. Het parlement keurde dat wetsvoorstel zopas unaniem goed. Dankzij Open Vld en MR hebben winkeliers voldoende tijd om de tabaksreclame weg te halen.

De Caluwé: “Dit is een belangrijke beslissing die we vandaag nemen op de Dag tegen Kanker. Tabaksreclame verbieden is één van de doeltreffendste manieren om het roken terug te dringen. We weten dat roken héél schadelijk is. Deze maatregel zal levens redden en tot gevolg hebben dat minder Belgen lijden aan ziekten die met roken verband houden. Met reclame werf je nieuwe rokers en kan je een hele sfeer creëren rond een sigarettenmerk. Dit moeten we niet gaan aanmoedigen.”

Wie het verbod aan zijn laars lapt, riskeert een boete van de FOD Volksgezondheid