Robby De Caluwé: “minister zal de terugbetaling van therapieën bekijken om schadelijke gevolgen van chemotherapie bij kankerpatienten te beperken.”

Robby De Caluwé

Think Pink vzw doet dit jaar een oproep om hoofdhuidkoeling en handvoetkoeling bij kankerpatiënten terug te laten betalen door het RIZIV, zodat nagels- en haarverlies en zenuwschade veroorzaakt door de chemotherapie kan beperkt worden. Uit antwoord op de parlementaire vraag van Kamerlid Robby De Caluwé (Open Vld) aan de van Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) blijkt dat de minister het engagement zal aangaan om in gesprek te gaan met Think pink vzw en zal onderzoeken of deze therapieën kunnen worden terugbetaald. Kamerlid Robby De Caluwé (Open Vld) reageert tevreden: “Indien er wetenschappelijk bewijs voor is dat deze therapieën zenuwschade en haarverlies kunnen tegenhouden, dan zou dit moeten worden terugbetaald. Op die manier wordt niet alleen het comfort van de patiënt verbeterd, maar worden ook enkele schadelijke gevolgen van de chemotherapie tegengaan.”

Think Pink lanceert dit jaar een oproep om bij chemotherapie hoofdhuidkoeling en handvoetkoeling terug te laten betalen. Haarverlies heeft een grote impact op patiënten met (borst)kanker, hoofdhuidkoeling kan volgens de organisatie haarverlies verminderen of tegengaan. Ook bepaalde chemotherapie tast de nagels en de zenuwen aan, hierbij kan volgens Think Pink vzw handvoetkoeling een mogelijke oplossing bieden.

Kamerlid Robby De Caluwé kaartte deze namiddag de oproep en problematiek aan bij de minister van Volksgezondheid Vandenbroucke in de Kamercommissie Gezondheid. De minister antwoordde dat hij in gesprek zal gaan met de organisatie en zal bekijken of deze therapieën kunnen worden terugbetaald.

Kamerlid Robby De Caluwé (Open Vld) reageert tevreden: “Ik ben blij dat de minister dit wil bekijken. Indien er wetenschappelijk bewijs voor is dat deze therapieën zenuwschade en haarverlies kunnen tegenhouden, dan zou dit moeten worden terugbetaald. Op die manier wordt niet alleen het comfort van de patiënt verbeterd, maar worden ook enkele schadelijke gevolgen van de chemotherapie tegengaan.”