Proteïnevaccin Novavax vanaf eind februari beschikbaar voor mensen die allergisch zijn voor andere vaccins

Robby De Caluwé

Na de parlementaire vraag door Kamerlid Robby De Caluwé (Open Vld) in de Commissie Gezondheid vandaag, bevestigt de federale minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) dat de eerste lading van het proteïnevaccin Novavax-vaccin eind deze maand wordt verwacht. Ons land bestelde 510.000 dosissen via de Europese groepsaankoop. “Dit vaccin zal eerst ingezet worden bij mensen die allergisch zijn tegen bestanddelen in de mRNA-vaccins zoals Pfizer of Moderna en ook twijfelaars kunnen we over de streep trekken, gezien dit vaccin gemaakt is op de klassieke methode, gebaseerd op eiwitten. De werkzaamheid bedraagt 90,4%”, vermeldt De Caluwé.

Eind december kreeg het proteïnevaccin Novavax als vijfde coronavaccin de goedkeuring van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA). Minister Vandenbroucke verklaart in de Kamercommissie Gezondheid van vandaag dat “ons land 510.000 dosissen bestelde via de Europese groepsaankoop. Het vaccin zal dienen als basisvaccin, dus niet als booster, waarbij twee dosissen toegediend worden met een tussenperiode van ten minste drie weken. Eind februari wordt de eerste lading verwacht. De werkzaamheidsgraad van het vaccin bedraagt 90,4%.” 

Novavax is een zogenoemd proteïnevaccin, gebaseerd op eiwitten. Het bevat kleine deeltjes die het spike-eiwit (de uitsteeksels op het coronavirus) nabootsen, waardoor er antilichamen worden tegen aangemaakt, gebaseerd op de klassieke wijze om vaccins te maken. Het heeft een andere werking als de mRNA-vaccins van Pfizer of Moderna en vectorvaccins van AstraZeneca en Johnson&Johnson. Kamerlid Robby De Caluwé (Open Vld) verklaart dat “het vaccin eerst zal worden ingezet bij mensen met een verhoogd risico op allergische reactie op bestanddelen van de vaccins zoals Pfizer, Moderna of Johnson & Johnson , of voor mensen die niet goed reageerden op een eerste dosis.” Het zou daarbij gaan om 3000-tal mensen die voorrang krijgen op dit nieuwste vaccin. De betrokken personen moeten contact opnemen via hun allergoloog of een centrum voor Allergieën.

De overige dosissen zullen worden verdeeld in enkele vaccinatiecentra volgens het principe “first come, first served”. De Caluwé: Nadien kunnen ook andere mensen die nog geen vaccin hebben gekregen, zich aansluiten. Hoewel ook de andere vaccins veilig zijn, kan dit vaccin bijvoorbeeld twijfelaars over de streep trekken omdat dit vaccin op de klassieke manier is gemaakt. Maar het kan bijvoorbeeld ook gaan om nog niet gevaccineerd zorgpersoneel of mensen die een fobie hebben ontwikkeld voor de andere vaccins.” Deze mensen kunnen zich aanmelden op registratieplatformen Qvax of BruVax.