Open Vld wil hoofddeksels terugbetalen voor kankerpatiënten

Robby De Caluwé

Vandaag is het dag tegen kanker. 65% van de mensen die getroffen wordt door kanker, lijdt haarverlies door kankerbehandelingen zoals chemotherapie. Daarom wil Kamerlid Robby De Caluwé (Open Vld) op de dag tegen kanker dat hoofddeksels terugbetaald worden voor kankerpatiënten en hij heeft daarvoor een wetsvoorstel ingediend in de Kamer van volksvertegenwoordigers: “Haaruitval heeft voor veel kankerpatiënten een enorm emotionele impact en de meesten onder hen hebben moeite om het haarverlies te aanvaarden. Een pruik, die al gedeeltelijk terugbetaald wordt, is niet voor iedereen even evident of voldoende, daarom willen we alternatieve hoofddeksels zoals een sjaal, hoed of bandana laten terugbetalen.”

Vandaag is het dag tegen kanker. Elk jaar krijgen 70 000 Belgen te horen dat ze kanker hebben. 65% van die patiënten, lijdt als gevolg van kankerbehandelingen zoals chemotherapie of radiotherapie aan alopecia of kaalhoofdigheid. De haaruitval heeft een enorme emotionele impact op kankerpatiënten. Daarom heeft federaal parlementslid voor Open Vld Robby De Caluwé een wetsvoorstel ingediend om hoofddeksels te laten terugbetalen voor kankerpatiënten die lijden aan haaruitval.

De Caluwé: “Kankerpatiënten vinden haaruitval één van de ergste onderdelen van de behandeling. Het geeft aanleiding tot stress en patiënten vinden het haarverlies moeilijk te aanvaarden. Omdat het haarverlies visueel zichtbaar is voor de buitenwereld, heeft het negatieve impact op hun sociale activiteiten. Het wekt onder meer medelijden op terwijl die mensen dat medelijden vooral niet wil.” Om die redenen heeft voormalig minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) de terugbetaling van een haarprothese van 180 of 270 euro in de vorige legislatuur mogelijk gemaakt.

Kamerlid Robby De Caluwé gaat nu een stap verder en stelt voor om de terugbetaling van haarprothesen uit te breiden zodat de personen getroffen door haaruitval een keuze krijgen voor een alternatief van een pruik: “Uit een bevraging bij 800 kankerpatiënten in het ziekenhuis Instituut Jules Bordet in Brussel bleek dat 200 van deze patiënten een alternatief verkozen boven een pruik of een muts. Een haarprothese of pruik is dus niet altijd evident. Denk maar tijdens warme dagen in de zomer of het geeft bij sommige patiënten irritatie aan de hoofdhuid. Alternatieven zoals een hoed verbetert het zelfbeeld, beschermt tegen UV-stralen en de koude en is gemaakt uit natuurlijke materialen, wat een antwoord biedt op sommige allergieën die worden veroorzaakt door pruiken.”