Ook thuisverpleegkundigen en zelfstandige verpleegkundigen zullen een coronapremie krijgen

Twee weken geleden kondigde de federale regering aan dat personeel uit ziekenhuizen een coronapremie van 985 euro zullen krijgen. Federaal volksvertegenwoordiger Robby De Caluwé merkte op dat thuisverpleegkundigen en zelfstandige verpleegkundigen niet in aanmerking kwamen voor deze aanmoedigingspremie. Het parlementslid heeft dit dinsdag aangekaart tijdens het wekelijkse coronadebat in de Kamer bij de minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. De minister gaat mee in de redenering van het parlementslid en bevestigt dat thuisverpleegkundigen en zelfstandige verpleegkundigen ook een premie zullen krijgen. Vandenbroucke gaat nu van start met de uitwerking.

Minister van Volkgezondheid Frank Vandenbroucke heeft bekendgemaakt dat ook thuisverpleegkundigen en zelfstandige verpleegkundigen een coronapremie zullen krijgen. Dit heeft de minister bevestigdaan Open Vld parlementslid Robby De Caluwé die deze problematiek aankaartte tijdens het wekelijks coronadebat in de Kamercommissie Gezondheid van dinsdag 1 december.

De federale regering heeft twee weken geleden aangekondigd dat ze een uitzonderlijke aanmoedigingspremie van 985 euro bruto zal voorzien voor het ziekenhuispersoneel als dank voor de inzet tijdens deze coronacrisis. Na de aankondiging kwamen verontwaardigende reacties uit de hoek van de thuisverpleegkundigen.

De Caluwé volgt het standpunt van de verpleegkundigen: “Deze groep verpleegkundigen komt niet in aanmerking voor deze premie. Nochtans hebben zij COVID 19-patiënten thuis verzorgd. Het gaat om de patiënten die niet naar het ziekenhuis werden gebracht of vroegtijdig vanuit het ziekenhuis terug naar huis werden gestuurd om de ziekenhuizen extra ademruimte te geven. De verpleegkundigen werden geconfronteerd met het risico op besmetting. Daarnaast hebben zij zich vaak zeer loyaal ingeschakeld in heel wat diensten. Zelfstandige thuisverpleegkundigen zijn gaan helpen in de test- en triagecentra, ze zijn gaan bijspringen in ziekenhuizen op reguliere en/of COVID 19-afdelingen, ze zijn gaan meehelpen bij de pre-operatieve testings binnen de ziekenhuizen, etc.”

Na het positieve antwoord liet Minister Vandenbroucke Kamerlid Robby De Caluwé ook nog weten dat hij van start zal gaan met de uitwerking.