Nog steeds 17 landen weigeren Belgisch varkensvlees door Afrikaanse varkenspest

Ondanks aantrekkende varkensprijzen verkeert de sector nog in crisis. Er zijn vandaag nog 17 derde landen (buiten de EU) waarnaar varkensvlees nog altijd niet kan worden geëxporteerd door AVP. Dat blijkt uit een antwoord van minister David Clarinval (MR) op de parlementaire vraag van Kamerlid Robby De Caluwé (Open Vld).

Eind verleden jaar erkende federaal landbouwminister David Clarinval (MR) de varkenshouderij als sector in crisis. Er zijn intussen signalen dat de sector uit een historisch diep dal kruipt, maar die positieve kentering zou in de komende weken en maanden verder bevestigd moeten worden. Feit is dat nog niet alle problemen van de baan zijn, integendeel.

“Sinds 2018 hebben een 30-tal derde landen (buiten de EU) een embargo opgelegd op Belgisch varkensvlees en daarvan afgeleide producten”, antwoordt federaal landbouwminister David Clarinval op een vraag van Open VLD’er Robby De Caluwé. 7 van deze 30 landen hebben nu het embargo opgeheven.

Embargo opgeheven

Servië, Singapore, Filippijnen en Maleisië hebben dat gedaan voor 21 december 2020. Oekraïne, Kazachstan en Thailand hebben hun embargo opgeheven na de publicatie van de nieuwe status op de website van de OIE.

“Daarnaast hebben Montenegro, Vietnam, Bosnië-Herzegovina en India al lang het principe aanvaard van regionalisering, waardoor de export van varkensvlees uit alle provincies naar het derde land in kwestie wordt hervat. Helaas is de Russische Federatie, dat regionalisering aanvaardde, nog altijd onderworpen aan een politiek embargo, wat betekent dat varkensvlees vanuit België naar deze derde landen helaas niet kan worden geëxporteerd.” 

Er zijn dus nog 17 derde landen waarnaar varkensvlees nog altijd niet kan worden geëxporteerd. Deze landen zijn Taiwan, Zuid-Korea, Zuid-Afrika, China, Wit-Rusland, Australië, Japan, Mexico, Urugay, Colombia, Nieuw-Caledonië, Barbados, Dominicaanse Republiek, Sri Lanka, Seychellen, Nicaragua en Peru. “Duitsland exporteert niet meer naar China, noch naar het merendeel van zijn bestemmingen in de derde landen, waardoor het met een overproductie zit. De recente heropening van de Duitse markten naar Singapore is in dit kader goed nieuws”, zegt federaal minister Clarinval.

“In januari heeft Spanje een totaal van 165.000 ton varkensvlees geëxporteerd naar China, of het equivalent van 1.850.000 varkenskarkassen. Dat maakt van Spanje de eerste leverancier van varkens aan China. Sinds eind februari zien we in ons land dan ook een sterke stijging van de varkensprijzen, een goed signaal voor de sector.”

Bron: persbericht VILT.be