Niet-gevaccineerden om medische redenen krijgen gratis PCR-testen

Mensen die niet gevaccineerd zijn omwille van medische redenen zullen binnenkort gratis PCR-testen ter beschikking krijgen. Dat blijkt uit een antwoord van minister van Volksgezondheid Vandenbroucke (Vooruit) op een vraag van Kamerlid Robby De Caluwé (Open Vld) in de Kamercommissie Gezondheid en Gelijke Kansen van deze namiddag. Daar wordt momenteel een Koninklijk Besluit voor opgemaakt.

Ondertussen zijn meer dan 8 miljoen of meer dan 72 procent van alle Belgen volledig gevaccineerd. Hoewel elke Belg toegang krijgt tot een gratis vaccinatie, mag niet iedereen een coronavaccin krijgen. Sommige mensen zijn allergisch aan bestanddelen van de vaccins en kunnen niet ingeënt worden. Niet-gevaccineerden kunnen toegang krijgen tot het Covid Safe Ticket door middel van een recente besmetting met de ziekte of een niet-terugbetaalde negatieve PCR-test. 

In de Kamercommissie van dinsdagnamiddag antwoordde minister Vandenbroucke positief op de oproep van Kamerlid Robby De Caluwé om de groep niet-gevaccineerden omwille van medische redenen toegang te geven tot gratis PCR-testen. Kamerlid Robby De Caluwé (Open Vld): “Dit is een belangrijke stap. Deze mensen mogen niet de dupe zijn van het feit dat ze zich om medische redenen niet kunnen laten vaccineren.” Het Koninklijk Besluit wordt momenteel opgemaakt.