Moerbeke investeert in elektrische fietsen

De gemeente Moerbeke investeert opnieuw in duurzame mobiliteit. Na de aankoop van verschillende CNG-wagens, schafte de gemeente nu ook twee elektrische fietsen aan voor haar personeel. Zo kunnen ook kleinere afstanden duurzaam afgelegd worden.

In Vlaanderen rijden ongeveer 3,7 miljoen voertuigen, waarvan 3,1 miljoen personenwagens. Jaarlijks samen goed voor 56,4 miljard kilometer en 16 miljoen ton CO2-uitstoot. Eén van de opties om over te schakelen naar een efficiënter en duurzamer energiegebruik, is de vervanging van voertuigen op fossiele brandstof door elektrische voertuigen, CNG-voertuigen of andere duurzame middelen zoals elektrische fietsen.

Geen proefstuk

Met deze aankoop zet Moerbeke opnieuw een stap richting een duurzamer wagenpark. Moerbeke is zich bewust van haar belangrijke voorbeeldfunctie naar haar inwoners, bedrijven en organisaties. De mobiliteit moet verduurzamen door het verminderen van het aantal voertuigkilometers en de verbetering van de milieukenmerken van de voertuigenvloot en de gebruikte brandstoffen.

“Eigenlijk is het heel simpel: energieverspilling, CO2-uitstoot, opwarming van de aarde, … zijn globale problemen, maar toch zijn we overtuigd dat het lokale niveau, met acties zoals deze, hier een belangrijke rol van betekenis kan spelen”, aldus burgemeester Robby De Caluwé.

“Als vele gemeenten, samen met ons, actie ondernemen, zal dit ook een hefboom zijn om invloed uit te oefenen op de hogere niveaus. De levering van deze fietsen betekent een nieuwe stap in de realisatie van de doelstellingen die onder andere vastliggen in het burgemeestersconvenant.”

In de verdere zoektocht naar minder vervuilende auto’s opteerde de gemeente Moerbeke destijds ook voor de aanschaf van wagens op CNG.