Kamerlid De Caluwé (Open Vld): “ons land moet nu al voorbereidingen treffen voor herhalingsvaccins”

Robby De Caluwé

Het Verenigd Koninkrijk overweegt om al in september haar bevolking een derde prik te geven met een ‘varianten- of boostervaccin’, om hen te beschermen tegen nieuwe varianten van het coronavirus. Federaal parlementslid Robby De Caluwé (Open Vld) maakte minister van Volksgezondheid Vandenbroucke attent op deze variantenvaccinatie.  “Het lijkt mij noodzakelijke dat ook België de nodige voorbereidingen moet treffen én dat de onderhandelingen op Europees niveau zo snel mogelijk moeten gestart worden”, zegt Robby De Caluwé (Open Vld). 

Vandaag werken farmaceutische bedrijven aan de ontwikkeling van de het zogenaamde ‘varianten- of boostervaccin’, om mensen te beschermen tegen gemuteerde varianten van het coronavirus. “Grotendeels dankzij de gemuteerde Britse variant zitten we nu opnieuw in een lockdown fase door de hoge besmettingsgraad. Gelukkig zijn de bestaande vaccins goed bestand tegen deze Britse variant, maar virussen muteren zich continu waardoor de kans bestaat dat in de toekomst de huidige vaccins onvoldoende werkzaam zullen zijn. Mocht een nieuwe variant het bestaande vaccin overmeesteren, dan moet ons land voorbereid zijn. We mogen niet achter de feiten aanlopen”, meent Kamerlid Robby De Caluwé van Open Vld. 

Daarom dringt De Caluwé (Open Vld) er deze namiddag in de Kamercommissie nu al op aan bij de minister van Volksgezondheid Vandenbroucke om de huidige stand van zaken op te meten bij de producenten en om binnenkort te starten met het opvoeren van de gesprekken op Europees niveau: “Ons land moet nu alle noodzakelijk voorbereidingen treffen voor het boostervaccin. De Taskforce-Vaccinatie moet nu al nadenken over wat, hoe, hoeveel en wanneer. Binnen Europa moet er gewerkt worden aan onderhandelingen met de farmaceutische bedrijven voor de aankoop van aangepaste vaccins die beschermen tegen de varianten van het virus.” 

Hiernaast dringt De Caluwé ook aan op klinische studies voor de compatibiliteit tussen de vaccins bij de vaccinaties van vandaag en de variantenvaccins. 

Ontwikkeling boostervaccins wetenschappelijk opvolgen 

Minister Vandenbroucke gaf als antwoord dat de Taskforce Vaccinatie vandaag studies omtrent variantenvaccins op de voet volgt en dat de producenten bezig zijn met de ontwikkeling van het herhalingsvaccin: “Het zogenaamde boostervaccin is een overweging die we wetenschappelijk moeten opvolgen. Hierover zullen we zeker meer klaarheid kunnen bekomen door toekomstige klinische studies. Momenteel kan er nog geen concrete timing worden medegedeeld omtrent de updates van de vaccins. Bovendien hebben de fabrikanten nog tijd nodig om de productie om te schakelen en te bepalen wanneer dat geschikt zou zijn.” 

De federale minister deed geen concrete uitspraken over Europese onderhandelingen behalve dat “in alle toekomstige contracten er een clausule zal opgenomen zijn omtrent de aanpassing van de vaccins. Op het ogenblik dat er effectief aangepaste vaccins zijn zullen die dan ook gebruikt kunnen worden door de EU-lidstaten.” 

Tot slot vindt minister Vandenbroucke de uitspraken van het Verenigd Koninkrijk “voorbarig omdat de gegevens over het boostervaccin schaars zijn”.