Kamerlid De Caluwé: Geef risicopatiënten jonger dan 45 jaar eerder toegang tot het vaccin!

Robby De Caluwé

Op vrijdagochtend 8 januari gaven Pierre Van Damme, Dirk Ramaekers en Jean-Michel Dogné van de Taskforce Vaccinatie en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke in de Kamercommissie Gezondheid de vaccinatieplanning weer van de Belgische bevolking. Ouderen, zorgpersoneel, cruciale beroepen zoals leerkrachten en politiemensen en risicopatiënten ouder dan 45 jaar, krijgen eerder dan de gehele bevolking het vaccin. “Het is een goede zaak om hen prioriteit te geven.”, vindt Kamerlid Robby De Caluwé (Open Vld). Toch roept De Caluwé de minister op om de planning te herbekijken om ook de groep risicopatiënten jonger dan 45 jaar eerder te laten vaccineren.

Ouderen, zorgpersoneel, cruciale beroepen zoals leerkrachten en politiemensen en risicopatiënten ouder dan 45 jaar, krijgen eerder dan de gehele bevolking het vaccin, dat meldde de Taskforce Vaccinatie in de Kamercommissie Gezondheid. Volgens Kamerlid De Caluwé moeten om risicopatiënten jonger dan 45 jaar ook worden toegevoegd aan deze lijst: “Deze groep komt, net zoals de algemene bevolking, pas als laatste aan de beurt voor het coronavaccin. Naar mijn mening moeten zij eerder gevaccineerd worden.” Volgens De Caluwé is dit onrechtvaardig: “Risicopatiënten jonger dan 45 jaar lopen meer risico dan hun gezonde leeftijdsgenoten bij het oplopen van de ziekte”.

Na zijn oproep afgelopen december bij de minister, riep De Caluwé minister Vandenbroucke opnieuw op om geen verschil te maken tussen risicopatiënten: “Risicopatiënten ouder dan 45 jaar worden terecht al vanaf maart gevaccineerd. Waarom wordt er een onderscheid gemaakt op leeftijd? In het belang van hun gezondheid is dat echt nodig”, besluit De Caluwé.