Kamer keurt resolutie om ‘recht om vergeten te worden’ uit te breiden goed

De Kamercommissie Economie keurde zonet unaniem een resolutie goed waarin mensen met chronische aandoeningen het recht krijgen ‘om vergeten te worden’. Vandaag kunnen mensen met een chronische ziekte geen schuldsaldoverzekering afsluiten of ze moeten een bijpremie betalen. Dankzij deze resolutie zal de verzekeringsonderneming geen rekening meer mogen houden met bepaalde chronische ziektes van mensen, als ze die ziekte onder controle hebben. Mede-indiener Robby De Caluwé (Open Vld) legt uit: “Mensen die een bepaalde chronische ziekte hebben en die al jaren perfect onder controle hebben, zoals bijvoorbeeld de ziekte diabetes, verdienen het om een schuldsaldoverzekering te kunnen afsluiten en niet gediscrimineerd te worden door verzekeraars.” Staatssecretaris van Consumentenbescherming Eva De Bleeker (Open Vld) moet nu aan de slag om het referentierooster met de chronische ziektes die in aanmerking komen, op te stellen. 

Sinds 1 februari 2020 geldt het ‘recht om vergeten te worden’ voor schuldsaldoverzekeringen voor kankerpatiënten. Op die manier kunnen mensen die in het verleden getroffen zijn door kanker een verzekering afsluiten. Door het ‘recht om vergeten te worden’, wordt het immers voor de verzekeringsonderneming verboden om tien jaar na het succesvol beëindigen van de kankerbehandeling nog rekening te houden met de ziekte.

Daarentegen kunnen mensen met een chronische aandoening, zoals diabetes type 1, vandaag nog geen schuldsaldoverzekering afsluiten of moeten ze een bijpremie betalen.

Onder controle

Daarom dienden CD&V, Open Vld, MR, Ecolo-Groen, PS en Vooruit een resolutie in die ‘het recht om vergeten te worden’ uitbreidt naar mensen met een bepaalde chronische ziekte die ze onder controle hebben. Mede-indieners Robby De Caluwé (Open Vld) en Kathleen Verhelst (Open Vld) leggen uit: “Wie een chronische ziekte heeft, heeft daar niet voor gekozen. Mensen met diabetes type I bijvoorbeeld, hebben hun ziekte perfect onder controle en zijn in principe even gezond als hun medemens. Daarom mogen zij niet uitgesloten worden door verzekeraars om een schuldsaldoverzekering af te sluiten.”

De Kamercommissie Economie keurde deze ochtend de resolutie goed. Staatssecretaris van Consumentenbescherming Eva De Bleeker (Open Vld) moet nu aan de slag om het referentierooster met de chronische ziektes die in aanmerking komen, op te stellen. Volgende week staat een wetsvoorstel van Open Vld-Kamerleden Kathleen Verhelst en Robby De Caluwé op de agenda van de Kamercommissie Economie om’ het recht om vergeten te worden’ bij mensen met een chronische ziekte ook uit te breiden naar de verzekering gewaarborgd inkomen.