Elk jaar veranderen meer dan 500 personen het geslacht op hun paspoort.

Robby De Caluwé

Sinds 1 januari 2018 kunnen mensen de geslachtsregistratie op hun identiteitskaart juridischwijzigen zonder aantoonbare hormoonbehandeling of operatie. Elk jaar maken meer dan 500 transgenderpersonen hier gebruik van. Dat blijk uit een parlementaire vraag van Federaal Volksvertegenwoordiger Robby De Caluwé (Open Vld) aan minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld). Voornamelijk jongeren en jongvolwassenen onder de 30 jaar maken gebruik van de versoepeling van de wet.

Vanaf april 2019 tot op heden hebben 1805 personen hungeslachtsregistratie juridisch laten wijzigen bij de gemeente, met een gelijkaardig aantal aanvragen van man naar vrouw alsomgekeerd. Dat blijkt uit cijfers die Federaal Volksvertegenwoordiger Robby De Caluwé (Open Vld) opvroeg bij de Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld). Robby De Caluwé: “In 2020 deden 404 personen een aanvraag, waarvan 207 aanvragen van man naar vrouw en 197 aanvragen van vrouw naar man. In 2021 waren dat 530 personen, waarvan 272 aanvragen van man naar vrouw en 258 aanvragen van vrouw naar man. In de eerste 11 maanden van 2022 deden 504 personen een aanvraag, waarvan 254 aanvragen van man naar vrouw en 250 aanvragen van vrouw naar man.

Sinds 1 januari 2018 kunnen transgender personen de geslachtsregistratie op hun identiteitskaart wijzigen, zonder dat daar een medische eis aan vasthangt. Federaal Parlementslid Robby De Caluwé (Open Vld): “Voorheen moesten transgender personen als voorwaarde voor een juridische wijziging van de geslachtsregistratie reeds enkele ondergane operaties of behandelingen kunnen aantonen. De aanpassing van die wet was een stap in de goede richting. Je kan je zo voelen zonder hormoonbehandeling of operaties. Met deze wet bevestigen we onze voortrekkersrol op het vlak van holebi- en transgenderrechten in Europa.” Voornamelijk jongeren en jongvolwassenen onder de 30 jaar maken gebruik van de versoepeling van de wet. Van de 1805 aanvragen in de afgelopen 3,5 jaar, komt meer dan twee derde of 1245 van de aanvragen door personen tussen de 12 en 29 jaar. De kleinste groep is het aantal 50-plussers, met 47 aanvragen.

Uit een schatting van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen blijkt dat er 55000 transgender personen zijn in België. De Caluwé: “Het is ergens logisch dat de genderidentiteit van heel wat transgender personen nog niet overeenkomt met wat op hun paspoort staat. Een van de redenen kan zijn dat ze nu worden gedwongen te kiezen tussen ‘m’ of ‘v’, terwijl niet iedereen tot die categorieën hoort.”

“We streven naar een inclusieve samenleving waar iedereen zich thuis voelt en zichzelf mag zijn. Daarom moeten we verdere stappen ondernemen om te kijken hoe we wet- en regelgeving kunnen aanpassen zodat niemand zich uitgesloten voelt. Bijvoorbeeld door geslacht op het paspoort te laten verdwijnen.”, verklaart De Caluwé.