De Caluwé veroordeelt brand in asielcentrum in Bilzen

De Caluwé veroordeelt brand in asielcentrum in Bilzen

Open Vld-Kamerlid Robby De Caluwé veroordeelt de brand in het asielcentrum in Bilzen. “Dit is een aanslag op onze waarden. Het minimale dat wij hier als democratische verkozenen zouden moeten delen is onze humaniteit. Wij willen mensen in nood helpen”, aldus De Caluwé.

Op de vooravond van Wapenstilstand joegen de vlammen door het dak van een gebouw in Bilzen.
Gelukkig geen slachtoffers, wel materiële schade. De voltallige plenaire vergadering veroordeelde de aanslag.

De Caluwé: “Deze brand is anders. Alles wijst op een aangestoken brand. Dit is niet meer of minder dan een aanslag. Een aanslag op onze waarden. Het minimale dat wij hier als democratische verkozenen zouden moeten delen, is onze humaniteit. Mensen in nood helpen wij. Daar moeten we pal voor staan. Wie op de vlucht is, geven wij bed, bad en brood tot er zekerheid is over hun statuut.”

De Caluwé benadrukte de verantwoordelijkheid van de lokale besturen.

De Caluwé: “Iedere lokale bestuurder hier weet dat de komst van een asielcentrum tot ongerustheid leidt. Maar het is op zo’n moment dat je politiek leiderschap moet tonen. Daarom is het ook goed dat alle overheden de handen in elkaar slaan. Daarom ben ik een grote voorstander van het initiatief van minister van Samenleven Bart Somers om gemeenten te steunen. Gemeenten kunnen in dialoog draagvlak creëren in een samenleving. Want het overgrote deel van de bevolking is wel van goede wil. Ik denk aan de vele vrijwilligers die zich nu in Bilzen aanbieden om te helpen. Ik denk aan de eigenares van bijna 80 jaar die zegt zich niet te willen laten intimideren. Dat is waar ons land en onze waarden voor staan.”