De Caluwé: “Testcapaciteit uitbreiden belangrijk voor zomervakantie”

Robby De Caluwé

De vaccinatiecampagne draait nu op volle snelheid en ook de coronabesmettingscijfers gaan de goede kant uit. “De zomer komt eraan en we verlangen allemaal naar een paar weekjes verlof in de grote vakantie”, zegt liberaal Kamerlid Robby De Caluwé. Reizen kan mits een coronacertificaat, verkregen door een negatieve PCR-test, antigeentest of volledige vaccinatie. “Hiervoor is het nodig dat de testcapaciteit voldoende groot is zodat: zowel qua mankracht, als qua tests”, aldus De Caluwé. Hij dringt er dan ook bij minister Vandenbroucke op aan hier werk van te maken.

Minister Vandenbroucke maakte in de plenaire zitting bekend dat de tool om een gratis test te boeken beschikbaar zal zijn op 28 juni. “Dat is nodig zodat mensen die niet de kans hebben gehad zich te laten vaccineren, gebruik kunnen maken van een gratis PCR-test. Het is goed dat de regering dit snel opzet”, zegt De Caluwé.

Daarnaast wijst het liberale Kamerlid ook op het belang van voldoende testcapaciteit. “Niet alleen is het nodig dat er voldoende tests beschikbaar zijn. Het is ook belangrijk dat er voldoende mensen zijn die de tests kunnen afnemen”, zegt De Caluwé.

De minister van Volksgezondheid gaf aan dat hiervoor apothekers kunnen worden ingeschakeld, op voorwaarde dat zij dit zelf willen. “De apothekers zullen een snelle antigeentest kunnen laten doen, die direct moet worden geregistreerd. Op die manier ontlasten we de andere zorgverleners”, besluit De Caluwé. De snelle antigeentest bij de apotheker zal wel betalend zijn.