Brandweerzone Centrum huldigt nieuwe post Wachtebeke in

De drie burgemeesters knippen het "lint" door

De burgemeesters van Wachtebeke, Moerbeke en Zelzate huldigen vandaag 6 januari de nieuwe post Wachtebeke plechtig in. Sinds 2 januari zijn daar de klok rond vrijwillige ambulanciers van wacht. De locatie van de nieuwe post is ideaal om snel uit te rukken naar noodgevallen in de regio Zelzate – Wachtebeke – Moerbeke. Brandweerzone Centrum heeft 19 nieuwe vrijwillige ambulanciers aangeworven voor deze permanentie.

De nieuwe post in Wachtebeke komt er om de inwoners in die regio sneller te helpen. “De vrijwillige ambulanciers zitten permanent in de post aan de Walderdonk”, vertelt burgemeester Rudy Van Cronenburg van Wachtebeke. “Dat betekent dat ze bij een oproep binnen de minuut kunnen vertrekken. Dat is een wereld van verschil. Vroeger reden de vrijwillige ambulanciers van thuis naar de kazerne, om daarna pas te kunnen vertrekken naar een patiënt.

Volgens een norm van FOD Volksgezondheid moet er in 90 procent van de gevallen medische hulp voor de deur kunnen staan binnen de 15 minuten. In Moerbeke werd dat tot nu niet gehaald omdat de ziekenhuizen en ziekenwagens geografisch gewoon te ver zijn.

Qua medische hulpverlening kwam onze gemeente binnen Brandweerzone Centrum het minst goed aan bod”, zegt burgemeester Robby De Caluwé van Moerbeke. “De permanentie in Wachtebeke is dan ook een sprong voorwaarts. We boeken een enorme tijdswinst en dat kan onze inwoners alleen maar ten goede komen. Want bij hulpverlening draait het vaak om minuten of zelfs seconden.

Om de permanentie in Wachtebeke te kunnen organiseren, verhuisde Brandweerzone Centrum de ziekenwagen van post Zelzate naar post Wachtebeke. “Maar ook Zelzate profiteert mee van de snellere uitruk”, vertelt burgemeester Brent Meuleman van Zelzate. “Vroeger moesten de ambulanciers van thuis vertrekken naar de kazerne, soms met heel wat verkeersdrukte, om daarna naar een adres te rijden. Nu vertrekken ze meteen. De verhuizing is een echte win-winsituatie. De nieuwe post in Wachtebeke ligt trouwens maar een drietal kilometer van de post Zelzate.

Brandweerzone Centrum heeft eind vorig jaar 19 nieuwe vrijwillige ambulanciers aangeworven om de permanentie in post Wachtebeke uit te voeren. Zij zullen tijdens hun shift ook instaan voor het onderhoud van het materiaal en de ziekenwagen.