Bezoek aan psycholoog mag niet leiden tot discriminatie door verzekeraars!

Robby De Caluwé

Eerder deze week bracht de Vereniging van Psychologen enkele schokkende getuigenissen naar buiten. Getuigenissen van mensen die, omwille van bezoeken aan een psycholoog, gediscrimineerd worden door verzekeraars. Ze moeten hogere premies ophoesten bij het aangaan van bijvoorbeeld een schuldsaldoverzekering of bij het afsluiten van een verzekering gewaarborgd inkomen. “Vandaag is het eindelijk geen  taboe meer om beroep te doen op hulpverlening voor mentale problemen. Het is dan ook onaanvaardbaar dat verzekeringsmaatschappijen mensen discrimineren, louter omwille van een hulpvraag”, zo stelde kamerlid Robby De Caluwé tijdens het vragenuur.

Een psycholoog moest van de verzekeraar een verslag opmaken over iemand die 10 jaar geleden bij haar 3 sessies had gevolgd om van rijangst af te geraken. Een andere cliënt had een spinnenfobie en moest aan de verzekeraar een hoge bijpremie betalen. Dit zijn enkele getuigenissen die de Vereniging van Psychologen afgelopen dinsdag aan het licht bracht.

Federaal volksvertegenwoordiger Robby De Caluwé ondervroeg minister Dermagne over deze praktijken. “Deze discriminatie is onaanvaardbaar. Psychische hulpverlening raakt eindelijk uit het verdomhoekje. Het is geen taboe meer om beroep te doen op hulpverlening voor mentale problemen. Het is dan ook onaanvaardbaar dat verzekeringsmaatschappijen mensen discrimineren, louter omwille van een hulpvraag.”

Dat ook mensen met een fysieke ziekte, zoals diabetes type I, worden gediscrimineerd is al langer bekend. Ze zouden namelijk een hoger gezondheidsriscio lopen. Echter hebben volgens De Caluwé de meeste onder hen een veel gezondere levensstijl dan anderen doordat zij dagelijk hun ziekte monitoren, ze weten op elk moment van de dag wat hun gezondheidsparameters zijn. “Mijn eigen zus is diabetespatiënt en leeft zelfs gezonder dan ikzelf. Het is dan ook niet logisch dat zij hogere verzekeringspremies moet betalen”, aldus De Caluwé.

Eind 2020 heeft het federaal parlement er al voor gezorgd dat mensen die genezen zijn van bepaalde kankers ‘het recht krijgen om vergeten te worden’ door verzekeraars na 10 jaar. Dat wil zeggen dat verzekeraars vanaf dat ogenblik geen rekening meer mogen houden met de medische achtergrond bij het afsluiten van een verzekering. “We moeten nu hetzelfde doen voor mensen met chronische aandoeningen die onder controle zijn. Mentaal én fysiek. Eind 2021 werd onze resolutie voor de schuldsaldoverzekering bij een woonlening hier in dit parlement gestemd en goedgekeurd. Het is nu aan de regering om het aantal ziektes of aandoeningen te omschrijven en dit zo snel mogelijk tot uitvoering laten komen. Binnenkort komt ook het wetsvoorstel van collega Kathleen Verhelst en mezelf ter stemming om dit ook bij de verzekering gewaarborgd inkomen mogelijk te maken”, zo besluit De Caluwé.

Minister Dermagne antwoordde dat de regering werk zal maken om het recht om vergeten te worden uit te breiden naar zowel fysieke als mentale ziektes. Er zal binnenkort een lijst met ziekten worden opgesteld op basis van het advies van het Federaal Kenniscentrum voor Gezondheidszorg.