1 jaar corona in Moerbeke

Beste Moerbekenaren,

Deze maand is het één jaar geleden dat het coronavirus ons leven overhoop haalde. Het is een moment om even stil te staan maar vooral vooruit te kijken.

Mijn eerste woorden zijn dan ook voor de families en vrienden die het voorbije jaar iemand dierbaar hebben verloren. De ziekte bracht ook veel onzekerheid met zich mee. Zelfstandigen moesten noodgedwongen enkele maanden sluiten en sommige mensen verloren tijdelijk hun job, maar ook onze jongeren moesten in de mooiste tijd van hun leven de pauzeknop indrukken.

Toch zijn we er samen doorgekomen omdat naast al dat negatieve, die zware tol van corona, ook heel veel positieve krachten in beweging kwamen. Zo was er de inzet van veel werkmensen maar in het bijzonder het zorgpersoneel die al die mensen hebben geholpen en de dankbaarheid van de mensen in de straat die elke avond applaudisseerden of een wit laken voor hun huis hingen. Zoals de premier het zegt: “Onze échte kracht het voorbije jaar is die solidariteit, die verbondenheid en die eenheid in de strijd tegen het virus.”

Eind 2020 kwam het verlossende nieuws dat de eerste vaccins dankzij wetenschappelijke innovatie klaar waren. De eerste stap naar onze collectieve vrijheid. Na de 96-jarige Jos volgden heel wat andere Belgen zoals de bewoners van ons woonzorgcentrum Ter Moere en nu het zorgpersoneel.

Intussen zijn we al maart en moeten de vaccinaties verder snelheid maken, want het gaat voorlopig nog erg traag. Sommige leveringen worden uitgesteld of zijn minder groot dan beloofd. Het is dan ook belangrijk dat iedereen zijn engagementen nakomt – in de eerste plaats de vaccinproducenten. Toch werd begin maart in ons land de miljoenste prik gezet. De volgende weken komen er meer vaccins binnen, in maart, april en mei rekent België op een totaal van 7,5 miljoen vaccins.

Samen met de gemeenten uit de eerstelijnszone hebben we hard gewerkt om alles in gereedheid te brengen voor het vaccinatiecentrum. Vele vrijwilligers hebben zich aangemeld, dank daarvoor. Het vaccinatiecentrum is in werking, en we hopen dat ook jullie bereid zijn om langs te komen.

De vaccins zijn namelijk onze sleutel naar de vrijheid. Waar we opnieuw ons normale leven kunnen opnemen en vrij kunnen reizen, feesten met vrienden en familie en samen gezellig op café in Moerbeke gaan na de gemeenteraad en in onze Moerbeekse restaurants heerlijk kunnen dineren. Maar om dit te bereiken dienen we allemaal ons engagement nakomen, namelijk onszelf vaccineren om groepsimmuniteit te verkrijgen. Het is de enige manier om die vuile ziekte klein te krijgen. Mijn oproep naar jullie toe: laat je vaccineren! Om jezelf te beschermen, maar ook om je familie, oma en opa, vrienden, risicopatiënten en anderen te beschermen. Je laten vaccineren is een daad van solidariteit. De vaccins zijn veilig en effectief. Ben je nog niet overtuigd? Surf dan naar www.laatjevaccineren.be. Ik laat me vaccineren, u ook?

Uw burgemeester,

Robby De Caluwé