Op 31 december stopt Robby De Caluwé als burgemeester van Moerbeke

Robby De Caluwé is burgemeester van de voormalige suikergemeente Moerbeke Waas sinds 1 januari 2013. Daarvoor was hij van 2001 gemeenteraadslid. Na bijna een kwart eeuw in de lokale politiek, waarvan 10 jaar als burgemeester, heeft hij besloten om eind december de fakkel door te geven als burgemeester. Eerste schepen Stijn Deschepper zal burgemeester worden.

De Caluwé: Ik ben de Moerbekenaars bijzonder dankbaar voor de kansen die zij mij hebben gegeven om onze mooie gemeente te mogen besturen. Voor mij is de lokale politiek niet het laagste bestuursniveau maar het eerste. Er is een groot verschil tussen de Dorpstraat en de Wetstraat. Je staat als politicus op lokaal vlak het dichtst bij de mensen, met beide voeten op het terrein. Ik laat mijn gemeente dan ook niet los maar zet wel een stap opzij.

Gevraagd naar de reden van zijn vertrek, is De Caluwé duidelijk: De nakende fusie is géén reden om nu vervroegd te vertrekken. Maar door nu zelf al een stap opzij te zetten, geef ik anderen de kans om zich nog in te werken. Ook vind ik dat de fusie best onderhandeld wordt door de mensen die er mogelijks de volgende legislatuur ook nog bij zullen zijn. Daarnaast is het ook zo dat lokale politiek bijzonder veel vergt. Niet alleen van mezelf maar ook van mijn gezin. Als burgemeester ben je het eerste aanspreekpunt en moet je constant bereikbaar zijn langs alle mogelijke kanalen. Dat begon na tien jaar steeds meer te wegen en ik voelde voor mezelf dat het moment er was om een keuze te maken. Een moeilijke keuze maar wel een eerlijke: een lokaal mandaat kan je niet aan 90% opnemen, je moet er steeds voor de volle 100% staan.

Over zijn verwezenlijkingen is hij tevreden: “Ik durf zonder blozen te stellen dat we heel wat sterke realisaties kunnen voorleggen, denk maar aan de nieuwe school, de sporthal, het masterplan, …. Moerbeke is in goede handen en ook de fusie met Lokeren zal ten goede komen van onze inwoners.” De Caluwé is blij dat Deschepper hem opvolgt. “Stijn en ik hebben al een lange gemeenschappelijke politieke route afgelegd, trouwens met heel het college. Hij is de juiste man op de juiste plaats om de komende twee jaar onze gemeente te leiden.”

De Caluwé blijft voor Open Vld actief in het federaal parlement waar hij zich vooral toelegt op gezondheidszorg en ethische thema’s zoals euthanasie en abortus. “Politiek is een microbe en ik blijf ambitieus om de zaken ten goede te veranderen en het verschil te maken. In het parlement werk ik ook keihard maar dat is eerder op de langere termijn en zonder de dagdagelijkse druk die gepaard gaat met het leiden van een gemeente.”