Burgemeester Robby De Caluwé: “extra aandacht voor week van de valpreventie”

Vallen is een veel voorkomend probleem bij ouderen. Ongeveer één op drie 65-plussers komt minstens éénmaal per jaar ten val. Van de thuiswonende ouderen valt 33% jaarlijks en bij de ouderen in een woonzorgcentrum komt jaarlijks meer dan 50% minstens één keer ten val. Een val kan ernstige gevolgen hebben op diverse vlakken. Lichamelijke gevolgen zijn bijvoorbeeld kneuzingen, verstuikingen en breuken. Op psychologisch en sociaal vlak brengt een val vaak valangst en sociale isolatie teweeg. “Daarom willen we met de week van de Valpreventie extra aandacht op de kwestie vestigen en de mensen attent majen op de risico’s”, zegt burgemeester Robby De Caluwé, bevoegd voor Gezondheid. Ook de gevolgen op financieel vlak zijn niet te onderschatten door een toename van de zorgkosten. Hoewel vaak gedacht wordt dat vallen hoort bij het ouder worden, kunnen veel vallen voorkomen worden als de onderliggende risicofactoren worden aangepakt.

Risicofactoren

Enkele van deze risicofactoren zijn:

  • Verminderd evenwicht, spierkracht en mobiliteit: de beste remedie om valpartijen te voorkomen is dan ook dagelijks bewegen! Want rust roest; zo zegt het spreekwoord.
  • Ongezonde voeding: gezonde voeding is belangrijk om je spieren en beenderen sterk te houden. Vooral calcium, vitamine D en eiwitten zijn belangrijk.
  • Onveilige omgeving: de omgeving heeft een belangrijke invloed op de mate van fysieke activiteit. Veilige oversteekplaatsen, goed aangelegde en onderhouden wandel- en fietspaden, voldoende rustbanken, … kunnen ervoor zorgen dat ouderen meer buiten komen en bewegen.
  • Onaangepast schoeisel: onaangepast schoeisel heeft een invloed op het evenwicht en verhoogt het risico op uitglijden, struikelen en vallen. Ook op kousen (zelfs op antislipkousen) of op blote voeten lopen, verhoogt het valrisico.

Week van de valpreventie

Tijdens de Week van de Valpreventie, die doorgaat van 19 tot en met 25 april 2021, wordt val– en fractuurpreventie in de kijker geplaatst.

Meer info

Meer informatie en de overige risicofactoren kan u terugvinden op de website www.valpreventie.be.