Aantal inbraken in Moerbeke gedaald door slimme camera’s

Aantal inbraken in Moerbeke gedaald door slimme camera’s

6 september 2019 0 Door Robby De Caluwé

Het aantal inbraken is in Moerbeke gedaald van 33 naar 11 inbraken per jaar, mede dankzij de ANPR-camera’s In de gemeente werden eind 2016 4 nieuwe ANPR-camera’s geïnstalleerd.


In Moerbeke werden eind 2016 4 ANPR-camera’s in gebruik genomen. De camera’s registreren de nummerplaat van elk voertuig dat er voorbijrijdt. Ze staan aan het op- en afrittencomplex aan de E34. Deze camera’s maken deel uit van een cameraschild in de politiezone Puyenbroeck. In totaal staan er 22 camera’s op 9 locaties in de zone. In het totaal is het aantal inbraken in Moerbeke gedaald: in 2016 waren er 33 inbraken en in 2018 11 inbraken per jaar. Dezelfde tendens geldt voor de gehele zone: van 241 naar 160 inbraken per jaar.


Burgemeester Robby De Caluwé (Open Vld) verklaart dat de vaste camera’s helpen in de strijd tegen rondtrekkende inbraakbendes: “De politiezone beschikt al sinds een aantal jaren over een ANPR-camera in een voertuig. De resultaten zijn bijzonder positief: niet-verzekerde, geseinde en verdachte voertuigen worden dagelijks uit het verkeer gehaald. Met de vaste camera’s kunnen we ook volgen welke verdachte voertuigen zich bijvoorbeeld tijdens een inbraak in onze gemeente bevonden.”

Het systeem vergelijkt de nummerplaten met referentiedatabanken van de politie, bijvoorbeeld een lijst met gestolen voertuigen. Ook werden al eigenaars van onverzekerde voertuigen in de zone aangepakt. Verder kan het systeem helpen in het opsporen van vermiste personen, verkeersongevallen met vluchtmisdrijf en dergelijke.

Deel deze pagina: