Kamerlid Robby De Caluwé na uitspraken van Vaticaan over holebi’s: ”Opnieuw een slag in het gezicht van de LGBTQI-gemeenschap”

Robby De Caluwé

Het Vaticaan heeft vandaag beslist dat homoseksualiteit een ‘zonde’ is en het homohuwelijk niet zullen zegenen. Kamerlid Robby De Caluwé (Open Vld) reageert erg verontwaardigd op de uitspraken van de katholieke kerk: “Dit is de zoveelste slag in het gezicht van de holebigemeenschap. In onze samenleving word je verliefd op wie je wilt. Iemand liefhebben van hetzelfde geslacht kan nooit een zonde zijn.” 

De Congregatie voor de Geloofsleer, de Vaticaanse instelling die uitspraken doet over de katholieke dogma’s, stelt maandag dat koppels van hetzelfde geslacht het huwelijkssacrament niet kunnen krijgen gezien deze alleen zijn voor de “onverbrekelijke verbintenis tussen een man en een vrouw” hiernaast zou homoseksualiteit een “zonde” zijn.

Kamerlid Robby De Caluwé (Open Vld) reageert verontwaardigd op de uitspraken van het Vaticaan: “Deze uitspraken zijn anno 2021 onbegrijpelijk. De meeste Europese landen voeren terecht al jaren het burgerlijk huwelijk uit bij holebikoppels. Dat het Vaticaan dat vandaag niet kan zegenen, is bijzonder jammer en een slag in het gezicht van de holebigemeenschap. Mensen worden verliefd op wie ze willen en daar zou niemand over mogen oordelen. Liefde is liefde, nooit een zonde.”

De Caluwé vindt het bijzonder jammer dat het Vaticaan terug een conservatieve houding aanneemt tegenover de LGBTQI-gemeenschap: “Eind vorig jaar stelde de Paus nog dat homoseksuele mensen het recht hebben om een gezin te vormen. Ze moeten dan volgens de Paus een samenlevingscontract kunnen afsluiten, zodat ze wettelijk beschermd zijn. Maar vandaag worden die uitspraken dus tot de orde geroepen door de Congregatie voor de Geloofsleer. Op die manier keert het Vaticaan terug in de tijd, het is opnieuw een stevige stap achterwaarts”.